Wat is payroll precies?

Payroll wilt eigenlijk zeggen dat personeel die bij een bedrijf werken niet in loondienst zijn van het bedrijf. Ze zijn namelijk in loondienst van het payroll bedrijf. Als werkgever zijnde hoef je dan niet meer de zaken te regelen voor je werknemers. Denk hierbij aan:

  • Salarisadministratie
  • Salarisbetalingen
  • Afdracht van sociale premies
  • Contractbeheer
  • Pensioenopbouw

Al deze punten worden door het payroll bedrijf in orde gemaakt en dit geeft jou als werkgever meer de tijd om je te focussen op de reguliere werkzaamheden.

Wet werk en zekerheid
Een werknemer die op payroll basis werkt, valt onder het uitzend-CAO, sinds 2016 is er wel iets veranderd. De wet ‘werk en zekerheid’ (Wwz) zorgt ervoor dat er vergelijkbare rechten zijn tussen een flexwerker en een vaste medewerker van het bedrijf. Hierdoor zijn er minder tijdelijke contracten mogelijk en hebben flexwerkers recht op een transitievergoeding (lees hier meer). Er werd namelijk vroeger veel misbruik gemaakt van werknemers door ze op payroll basis te laten werken.

Veranderingen
Sinds 1 januari 2020 krijgen payroll medewerkers dezelfde arbeidsvoorwaarden als vaste medewerkers bij het bedrijf waarvoor ze werken. Dat betekent dus dat het de werkgever zijn plicht is om payroll medewerkers op de hoogte te brengen van hun arbeidsvoorwaarden. Hierdoor zijn er minder tijdelijke contracten mogelijk en hebben flexwerkers recht op een transitievergoeding. Er werd namelijk vroeger veel misbruik gemaakt van werknemers door ze op payroll basis te laten werken.

Het concept van een payroll service verandert gelukkig niet met de wetswijziging. Je neemt namelijk een payroll service voornamelijk om van de administratie af te zijn van je personeel. Een payroll bedrijf is dus eigenlijk een vergemakkelijking voor een bedrijf.

Geen uitzendbureau
Een payrollfirma is geen uitzendbureau, er zijn namelijk verschillende soorten doelen. Een payroll bedrijf zoekt geen werknemers voor een bedrijf, ze regelen de administratie van een werknemer. Een uitzendbureau zoekt werknemers voor een bedrijf en vaak na een bepaalde tijd gaat een werknemer in vaste dienst bij het bedrijf waarvoor die werkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *