Met welke afvalstromen krijg je als MKB te maken?

afvalstromenElk bedrijf in Nederland genereert verschillende soorten en hoeveelheden afval, afhankelijk van de branche waarin je bedrijf actief is. De afvalstroom per sector varieert sterk. De meest voorkomende afvalsoort is restafval. Dit is afval dat niet verder gescheiden kan worden. Hieronder zetten we alle verschillende soorten afval op een rij.

PMD-kunststof

Een groot deel van het MKB afval is PMD. Deze afvalstroom omvat onder meer plastic verpakkingen, drankkartons en metaal. Een goede inzameling maakt het mogelijk om PMD-plastic op de juiste manier te recyclen.

Papier en karton

Vrijwel iedereen kent deze afvalstroom. De inzameling van papier en karton gebeurd al op grote schaal in Nederland. Kranten, karton en papier kunnen in papier- en kartonnen containers.

Restafval

Restafval kan niet worden hergebruikt, maar in het MKB is deze stroom meestal onnodig groot. Veel bedrijven hebben een slechte afvalscheiding, waardoor er onnodig veel afval in de restafvalcontainer belandt. Dat is natuurlijk enorm jammer, want hierdoor gaan grondstoffen die makkelijk te recyclen zijn onnodig verloren. Het is dan ook van belang om te beschikken over voldoende restafvalcontainers, zodat je het afval netjes bij de bron kunt scheiden. Huur voordelig een restafvalcontainer via Bedrijfsafval.nl.

Glas

Glas is eenvoudig te hergebruiken en kan op kleur worden gerecycled. Met glazen containers kun je glas in de kleurcategorieën groen, wit, bruin en restkleuren weggooien. Het MKB heeft vaak te maken met dit soort afval.

Klein chemisch afval (KCA)

Deze afvalstroom bestaat uit huishoudelijk afval dat chemicaliën bevat die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de gezondheid. Door KCA apart in te zamelen kan dit ook apart worden afgehandeld. Producten zoals spaarlampen en oplaadbare batterijen kunnen in deze afvalstroom worden weggegooid.

Hout

Houtafval kan worden onderverdeeld in drie categorieën, namelijk: A, B en C. A-Wood is niet geïmpregneerd, ongeverfd en onbehandeld. B-Hout is van slechte kwaliteit en kan gebruikt worden om pallets van te maken. C-Wood is behandeld en/of geïmpregneerd, dit afvalhout dient dus apart behandeld te worden.

GFT

Deze afvalstroom omvat groente-, fruit- en tuinafval. Afvalstroom GFT verwijst naar alle ongekookte groenten, fruit en tuinafval.

Swill

Een onbekende naam in deze afvalstroomlijst is Swill. Dit soort afval heeft overeenkomsten met organisch afval, maar een deel van het organische afval is gekookt voedselafval. Grof afval Al het afval dat te groot is voor de vuilniszak hoort bij deze afvalstroom. Denk bijvoorbeeld aan kapotte meubels, apparaten of matrassen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *