Spuitgieten, de beste manier om kunststof producten te produceren

Kunststofproducten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Van plastic flessen tot aan dashboarden in auto’s, kunststof producten zijn overal. Maar hoe worden deze producten nu eigenlijk geproduceerd? Het antwoord is spuitgieten. Meer weten over spuitgieten en waarom dit de meest effectieve manier is om kunstofproducten te maken? Lees dan vooral verder!

Wat is spuitgieten?

Spuitgieten is een productietechniek waarbij gesmolten kunststof in een matrijs wordt gespoten. De matrijs is een holle vorm, die de gewenste vorm van het product heeft. Als de kunststof in de matrijs is gespoten, wordt het afgekoeld en hardt het uit. De matrijs wordt daarna geopend en het product kan worden verwijderd.

Toepassingen van spuitgieten

Spuitgieten wordt toegepast in vele sectoren, zoals de auto-industrie, de verpakkingsindustrie en de medische industrie. In de auto-industrie worden bijvoorbeeld dashboarden, bumpers en deurpanelen geproduceerd met behulp van spuitgieten. In de verpakkingsindustrie worden flessen, bakjes en doppen geproduceerd met behulp van spuitgieten. In de medische industrie worden bijvoorbeeld infusiesets en spuiten geproduceerd met behulp van spuitgieten. Spuitgieten heeft dus talloze toepassingen, alles wat je met kunststof wilt maken is bijna te doen door middel van spuitgieten. Als je wilt beginnen met spuitgieten, dan kan je naar een kunststofproductiebedrijf, hier kunnen ze je helpen met productontwerp, maken van mallen en het spuitgieten zelf. 

Voordelen van spuitgieten

Spuitgieten heeft vele voordelen ten opzichte van andere productietechnieken. Zo kan er met spuitgieten complexe producten worden vervaardigd, met een hoge nauwkeurigheid. Ook is spuitgieten een snelle techniek, waarbij grote aantallen producten in korte tijd kunnen worden geproduceerd. Daarnaast is spuitgieten ook een duurzame techniek, omdat er weinig afval ontstaat en de grondstoffen goed kunnen worden gerecycled.

Proces van spuitgieten

Het proces van spuitgieten bestaat uit verschillende stappen. Hieronder worden de stappen kort weergegeven.

  • Voorbereiding: Voordat het spuitgieten kan beginnen, moet de matrijs worden voorbereid. Dit houdt in dat de matrijs wordt schoongemaakt en gecontroleerd op eventuele beschadigingen. Ook wordt de matrijs voorzien van een speciale coating, om ervoor te zorgen dat de kunststof niet blijft plakken aan de matrijs.
  • Smelten: De kunststof wordt in een speciale machine gesmolten, tot een vloeibare massa. Dit gebeurt bij een temperatuur van ongeveer 200 graden Celsius.
  • Injecteren: De vloeibare kunststof wordt vervolgens in de matrijs gespoten, via een spuitmond. Dit gebeurt onder hoge druk, zodat de kunststof goed in de matrijs wordt verdeeld.
  • Afkoelen: Als de kunststof in de matrijs is gespoten, wordt de matrijs afgekoeld. Dit kan gebeuren door middel van water of lucht. Het afkoelen duurt enkele seconden tot enkele minuten, afhankelijk van de dikte van het product en de gebruikte kunststof.
  • Uithalen: Als de kunststof is afgekoeld en uitgehard, wordt de matrijs geopend. Het product kan nu worden verwijderd uit de mal. Nadat deze stap is gedaan is het product klaar en kan het proces opnieuw worden gedaan voor het volgende product.

Materiaalsoorten

Er zijn vele verschillende materiaalsoorten die kunnen worden gebruikt bij spuitgieten. De meest gebruikte materiaalsoorten zijn:

  • Polystyreen (PS): een hard en breekbaar materiaal, dat veel wordt gebruikt voor bijvoorbeeld cd-hoesjes.
  • Polypropyleen (PP): een sterk en licht materiaal, dat veel wordt gebruikt in de verpakkingsindustrie.
  • Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS): een sterk en slagvast materiaal, dat veel wordt gebruikt in de auto-industrie.
  • Polyethyleen (PE): een licht materiaal, dat veel wordt gebruikt voor bijvoorbeeld zakken en folie.
  • Polyamide (PA): een sterk en slijtvast materiaal, dat veel wordt gebruikt in de machinebouw.