Het belang van luchtdichtheid voor je bedrijfspand

Als ondernemer in het MKB heb je waarschijnlijk al van alles aan je hoofd. Maar heb je al eens stilgestaan bij de luchtdichtheid van je bedrijfspand? Het is misschien geen onderwerp waar je dagelijks bij stilstaat. Toch speelt luchtdichtheid een belangrijke rol bij zowel de energie-efficiëntie als comfort op de werkvloer. In dit blog gaan we hier verder op in.

Waarom zorgen voor een luchtdicht bedrijfspand?

Een luchtdicht bedrijfspand betekent een energiezuiniger pand. Luchtlekken in de schil van het pand kunnen resulteren in warmteverlies. Dat betekent dat je meer moet stoken en dus meer kwijt bent aan energiekosten.

Daarnaast zorg je met een luchtdicht pand voor een beter binnenklimaat. Door luchtlekkages te voorkomen, oefen je controle uit over de temperatuur en de luchtvochtigheid binnen. Zo creëer je een comfortabelere werkomgeving en verminder je de kans op vochtproblemen, waaronder schimmel.

Verder resulteert een luchtdicht pand in een stillere werkomgeving. Luchtlekken zorgen voor geluidsoverdracht en door luchtdicht te bouwen, kun je het geluid buiten de deur houden.

Hoe bepaal je de luchtdichtheid van je bedrijfspand?

Er zijn verschillende methoden om te controleren hoe luchtdicht je pand is, waaronder de blowerdoortest. Bij deze test wordt er een speciale ventilator in de deur geplaatst. Via de ventilator wordt een drukverschil gecreëerd tussen binnen en buiten, en zo worden luchtlekken opgespoord. Op deze wijze kan op snelle en effectieve manier de luchtdichtheid van je pand worden bepaald.

Hoe zorg je ervoor dat je bedrijfspand luchtdicht wordt?

De luchtdichtheid van je bedrijfspand verbeteren kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het afdichten van naden en kieren. Dat kan met behulp van speciale luchtdichte tapes en kitten. Het vervangen van oudere raam- en deurkozijnen kan ook een bijdrage leveren aan het sterker luchtdicht maken van het pand.

Via de blowerdoortest kun je luchtlekken achterhalen en op tijd ingrijpen als er ergens een luchtlek ontstaat.

Luchtdichtheid en nieuwbouw

Als je de mogelijkheid hebt om een nieuw bedrijfspand te bouwen, dan is het verstandig om vanaf de start aan het ontwerp en de bouw, luchtdichtheid mee in beschouwing te nemen. In samenspraak met een architect en aannemer zorg je ervoor dat alle materialen en bouwtechnieken die worden gebruikt, de luchtdichtheid bevorderen. Dit alles met als doel lagere energiekosten en een comfortabelere werkomgeving.

Luchtdichtheid en bestaande gebouwen

Beheer je al een bedrijfspand maar is het je wens deze sterker luchtdicht te maken? Er zijn meerdere opties om dit te doen. De naden en kieren kunnen worden afgedicht, ramen en deuren kunnen worden geüpgraded en bovendien kan er extra isolatie worden toegevoegd.

Begin gewoon met een grondige inspectie van je pand. Schakel een lekdetectiebedrijf in als je overweegt om via een blowerdoortest probleemgebieden in kaart te brengen. Op basis daarvan maak je een plan om problemen aan te pakken.

Bedenk je dat kleine verbeteringen, zoals het afdichten van de ruimte rond stopcontacten of het plaatsen van tochtstrips, al een grote invloed kunnen hebben op de luchtdichtheid van je pand.

 

Veel succes met het sterker luchtdicht maken van je bedrijfspand.