Hoe je een gezondere werkomgeving creëert

We brengen het grootste deel van onze tijd op het werk door, dus mag het geen verrassing zijn om te ontdekken dat wat er op de werkplek gebeurt een sleutelrol kan spelen wat kan bijdragen aan de gezondheid van werknemers. Het is hierbij echt niet alleen aan een individueel teamlid om actie te ondernemen. Want als er problemen met de mentale of fysieke gezondheid van het personeel is, dan kan dit al vlot de hele organisatie treffen… of besmetten!

Een happy en gezonde workforce

Happy en gezonde medewerkers die op volle kracht werken, zou zeker de ambitie van elk bedrijf moeten zijn. Het creëren van een gezonde werkomgeving is immers van vitaal belang voor het verhogen van het moreel, de productiviteit en het welzijn van de werknemers. Gelukkig hoeft het verbeteren van de werkomgeving niet altijd duur of tijdrovend te zijn. Om te beginnen is het zeer belangrijk om vast te stellen welke factoren aan het creëren van een gezonde werkomgeving bijdragen. Denk hier onder meer aan de cultuur van het kantoor, de werkplekomgeving en de ondersteuning van elke werknemer.

Belonen, positieve communicatie en wellness 

Door het personeel bijvoorbeeld te belonen om zo hun harde werk te erkennen, blijft de stemming binnen een team lekker positief. Dit belonen en erkennen van een medewerker kan zoiets simpels zijn als een ‘dankjewel’ zeggen maar het kan ook een groter gebaar zijn. Denk hierbij aan een geldelijke beloning of bonus, of extra vakantiedagen.

Een goede positieve communicatie binnen het hele team zorgt voor een gezondere werkomgeving. Het bevorderen van de welzijn van het personeel is belangrijk. Een bedrijf zou hiervoor onder meer lichaamsbeweging kunnen aanmoedigen, door bijvoorbeeld een wandelclub tijdens de lunch aan te moedigen. Plus de geestelijke gezondheid verbeteren door minipauzes aan te bieden en goed rekening te houden met de algehele werkdruk.

De voordelen van een schoon kantoor

De fysieke ruimte van het kantoor in de gaten houden is natuurlijk ook van groot belang. Een schoon kantoor is een hygiënische en veilige kantooromgeving voor jouw personeel. Weet echter dat kantoormeubilair en -apparatuur veelal een broedplaats zijn voor ziektekiemen en bacteriën. Het gemiddelde toetsenbord herbergt zelfs tot 7.500 bacteriën per wattenstaafje die jij hierover heen haalt! Dit kan zeker voor de verspreiding van ziektekiemen en ziektes op kantoor bijdragen. Dus des te schoner het kantoor is, des te minder ziektekiemen er zijn en hoe meer jouw personeel aan werk kan verrichten.

Hoe een schoon kantoor te creëren

De werkplek kan een vreugdevolle aangelegenheid worden als alles spik en span is. Het start hier al bij de binnenkomst in het kantoor. Een smerige deurmat brengt per slot van rekening direct al een hoop rommel en bacteriën naar binnen. Het plaatsen van forbo coral matten en deze goed te onderhouden zal een veel schonere binnenkomst garanderen. De vloeren in de rest van de werkruimtes zullen zo evenzo een stuk schoner gehouden worden.

Een schone en goed geordende werkomgeving maakt het ook gemakkelijker voor werknemers om georganiseerder en efficiënter werkzaam te zijn. Zo’n schone en opgeruimde werkplek schept bovendien een professionele sfeer en laat de medewerkers en haar opdrachtgevers zien dat het werk echt serieus genomen wordt. Een wanordelijk en chaotisch kantoor kan onder bepaalde omstandigheden aan een toename van stress toegeschreven worden. Dit kan op haar beurt ook weer voor onnodige spanningen tussen medewerkers zorgen.

Een gezondere werkomgeving met de juiste mindset

Kortom, door van een werkplek een gastvrije, rustige en schone omgeving te maken waar alles haar eigen plaats heeft, zullen de medewerkers zich meer op hun gemak voelen. En zo eveneens een fijne ontspannen, positieve mindset creëren die heel bevorderlijk voor een verhoogde productiviteit is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *