Een hygiënische en veilige kantooromgeving door praktische oplossingen

Vroeger was een opgeruimd en schoon kantoor voldoende om een prettige werkomgeving te creëren. Inmiddels zijn we er achter dat opgeruimd schoon niet meer voldoende is. Een kantooromgeving moet nu vooral hygiënisch schoon zijn. Want een kantooromgeving die hygiënisch schoon is, is ook een veilige omgeving. En dát is vandaag de dag een minimale vereiste. Om je te helpen om een hygiënisch en veilig kantoor te creëren, volgen hier enkele praktische oplossingen.

Desinfectie bij binnenkomst

Een goedkope maar zeer effectieve manier om bacillen uit de kantooromgeving te weren is een verplichte desinfectie bij binnenkomst. Simpelweg een flesje handdesinfectiemiddel op de balie of een tafeltje naast de deur. Een desinfectiepilaar met contactloze pomp werkt natuurlijk nog beter.

Door bij binnenkomst de handen vrij te maken van eventuele bacillen of virusdeeltjes, houd je de rest van de kantooromgeving veilig. Het risico op verspreiding en besmetting wordt hierdoor een stuk kleiner. Het is een gewoonte waar men misschien even aan zal moeten wennen. Wijs mensen dus actief op deze verplichting. Ze zullen vast hun medewerking willen verlenen aan een veiliger kantoor.

Automatische deuren

Door een deurautomaat te installeren hoef je geen deurklink meer vast te pakken. De automatische deuropener kan optisch worden getriggerd of je kan de deur automatisch openen met een drukknop die je met je ellenboog kunt indrukken. Ook heel handig als je de handen vol hebt met kopjes koffie voor de collega’s aan jouw bureaublokje.

Werkplekorganisatie

In een kantooromgeving waar niet iedereen zijn of haar eigen afgesloten kantoorkamer heeft, moet je slim omgaan met werkplekken. Tussen de bureaus moet natuurlijk voldoende afstand kunnen worden bewaard. Mocht dit qua ruimte niet passen, dan kun je gebruik maken van (plastic) schotten die aan het plafond hangen. Als dat niet wenselijk is, dan blijft er niets anders over dan het plaatsen van reguliere schotten. Eventueel op wieltjes zodat je ze makkelijk kunt verplaatsen.

Eenrichtingsverkeer

Om duidelijk aan te geven dat er ook in een kantooromgeving rekening moet worden gehouden met onderlinge afstand, zijn richtingspijlen handig. Deze kun je met tape op de grond plakken en zo veilige “verkeersstromen” aangeven. Een afgesloten ruimte met twee toegangsdeuren (bijvoorbeeld een kopieerkamer) kun je het beste aan één zijde afsluiten. Dan blijft er één deur open en met een signaalaanduiding (bordje met bezet/onbezet) geef je aan of er iemand in de ruimte aanwezig is.

Deze aanpassingen zijn niet heel ingrijpend en bieden je een oplossing voor de uitdaging: een gezonde en veilige kantooromgeving!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *