Werken in de uitgeklede zorgsector of niet?

Er hangt een negatieve connotatie rondom het werken in de zorg. Iedereen zou het je op een verjaardag of in de kroeg afraden om er te gaan werken: ze betalen te weinig en je moet lange dagen maken. Er zijn veel critici die de crises in de zorg verhalen op de overheid en ze zeggen dat de zorg is ‘uitgekleed’. Je zou bijna gaan twijfelen of je wel de juiste studie hebt gekozen en of je wel een dergelijke carrière moet beginnen. Hoewel de critici echt wel een punt hebben, vinden wij echter dat het helemaal niet zo erg hoeft te zijn. De zorg heeft juist mensen nodig zoals jij en hier zullen we een aantal redenen geven waarom jij de held kan zijn die de crisis in de zorg op kan lossen.

Motivatie #1 – Jij bent nodig

Hoe leuk is het dat jij een baan kan vinden waar je echt nodig bent. Er zijn niet zoveel van zulke banen. Vaak ben je gewoon een van de vele medewerkers, maar in de zorg zul je zien dat er jonge professionelen zoals jij nodig zijn. Jouw inzet en werk is cruciaal om de motor van de gezondheidszorgsector draaiende te houden en zonder mensen zoals jij, klapt het systeem in elkaar.

Motivatie #2 – Dankbaar werk

Het is prachtig om te zien hoe je, als je werkzaam bent in de zorg, van betekenis kan zijn voor mensen. Vaak is een zuster, broeder, adviseur of wat dan ook de enige menselijke kant van een vaak angstig proces. Het is dus aan jou om een vriendelijk praatje te maken, mensen gerust te stellen en ga zo maar door. Jij kan het verschil maken voor mensen.

Motivatie #3 – Grote verscheidenheid

Er is in de zorgsector een bijzonder hoge verscheidenheid van banen. Je kunt met verschillende soorten studies voor de gezondheidszorg zuster worden, maar ook chirurg. Je kunt fysiotherapeut worden, maar ook bijvoorbeeld gaan voor vacatures casemanager. Een casemanager is iemand die bedrijven helpt om verzuim te verminderen en dus echt persoonlijk met medewerkers te praten die ziek zijn, of het nu psychologisch is of fysiek. Kortom, er zijn genoeg banen te vinden in de zorgsector met uitdaging.

Motivatie #4 – Er is altijd werk

Het komt anno 2023 eigenlijk niet voor in de zorgsector dat er mensen zijn die geen baan kunnen vinden. Elke hulp is hard nodig. Omdat Nederland vergrijst – de bevolking wordt steeds ouder – zijn er ook steeds meer ziektes die gepaard gaan met het stijgende aantal oudere mensen. Omdat er zoveel werk is in de zorg, kun je ook altijd wel manieren vinden om door te groeien en te kijken naar plekken met een net iets hoger salaris.

Motivatie #5 – Voor eens en altijd de mond snoeren

Het is een goed idee om critici om jou heen voor eens en altijd de mond te snoeren. Je gaat het gewoon doen en je gaat ze laten zien dat jij het wel kan. Ga er gewoon voor en bewijs dat het allemaal niet zo erg is als zij zeggen. En als ze zien dat jij ervan geniet, zullen ze vanzelf hun mond houden.