Welke aandachtspunten gelden ervoor zwarte keukens?

keukenDe tijd dat er voor het realiseren van een keuken altijd werd gekeken in de richting van de kleur wit ligt voorgoed in het verleden. Uiteraard is het zo dat witte keukens ook vandaag de dag nog altijd zeer populair zijn bij een grote groep mensen, maar er is meer. Heb jij bijvoorbeeld ook al eens overwogen om één van de verschillende zwarte keukens op de markt te kopen? Voor deze keukens geldt dat ze in eerste instantie een beetje afschrikken, maar er zijn toch heel wat mooie voordelen aan verbonden. Zo blijken zwarte keukens niet zelden één van de meest stijlvolle keukens te zijn op de markt. Overweeg jij ook het kopen van een dergelijke keuken, maar wil je graag eerst ontdekken wat nu precies de belangrijkste aandachtspunten zijn? Dan moet je vooral even snel de informatie doornemen die je hieronder aantreft. 

1.) Past een zwarte keuken beter in een grote of kleine ruimte?

Zwarte keukens kunnen in principe zonder probleem in zowel grote als kleine ruimtes worden geïntegreerd. Dit gezegd hebbende wordt het in de praktijk toch vooral aangeraden om ervoor te kiezen in een iets ruimere kamer. Wanneer de ruimte te klein is kan het gebruik van de zwarte kleur ervoor zorgen dat er een enigszins beklemmend gevoel ontstaat. Dit gezegd hebbende kan de aanwezigheid van een (groot) raam veel goedmaken. Toch blijft het donkere karakter van een keuken die in zwart wordt afgewerkt een belangrijk aandachtspunt wanneer er sprake is van een ruimte met beperkingen afmetingen waarin ze  dient te worden geïntegreerd. 

2.) Zwarte keukens vereisen een goede verlichting 

Misschien wel één van de belangrijkste aandachtspunten waar je op kan rekenen bij zwarte keukens heeft betrekking tot de verlichting waarvan sprake moet zijn. Hierbij hebben we het dan over werkelijk elke vorm van verlichting. Een aantal belangrijke eisen waar je rekening mee dient te houden bij het realiseren van een zwarte keuken in je woning zijn dan ook de volgende:

  • Er moet ten minste één (aanzienlijk) raam in de ruimte zijn terug te vinden; 
  • Er dient gebruik te worden gemaakt van goed uitgedokterde verlichting;

Voor wat dit laatste punt betreft dien je uiteraard aandacht te besteden aan de verschillende soorten verlichting die er bestaan. Denk hierbij niet alleen aan de globale verlichting in je keuken, maar ook aan bijvoorbeeld de functionele verlichting en natuurlijk ook aan de sfeerverlichting. Vooral deze laatste kan nog wel eens over het hoofd worden gezien en dat is echt zeer jammer. Door gebruik te maken van mooie sfeerverlichting kan je namelijk een zeer mooie, visuele meerwaarde creëren voor de keuken waar je in je woning gebruik van maakt.  

3.) Zwarte keukens hoeven niet volledig zwart te zijn

Veel mensen laten zich nog altijd afschrikken door zwarte keukens omdat ze vrezen dat deze keukens in hun totaliteit zwart zijn. Dat is natuurlijk niet noodzakelijk. Je zou er inderdaad voor kunnen kiezen om een keuken volledig in het zwart af te werken, maar het is evengoed mogelijk om te kiezen voor een keuken die bestaat uit verschillende kleuren. Zo wordt er niet zelden voor gekozen om gebruik te maken van een keuken bestaande uit bijvoorbeeld zwart en grijs of zelfs zwart met hier en daar wat witte elementen. In het bijzonder deze laatste mogelijkheid kan er in de praktijk voor zorgen dat de donkere uitstraling van je keuken op een efficiënte manier kan worden gebroken. Hierdoor worden zwarte keukens uiteraard voor heel wat mensen aanzienlijk toegankelijker gemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *