I amsterdam letters: het verhaal van metaal

De bekende I amsterdam letters zijn verdwenen van het museumplein in Amsterdam. Al maanden kwam het beeld in opspraak en nu zijn de letters dus echt niet meer te bewonderen in de hoofdstad. Terugkijken is de enige manier. Deze metalen letters gingen niet voor niets zo lang mee. Goede voorbehandeling was daarbij van essentieel belang, van een bedrijf die daarin gespecialiseerd is.

Metaalbewerking is erg belangrijk wanneer een product lang mee moet kunnen gaan, zoals de letters op het plein. Maar ook bij andere producten als straalmachine ’s, Hightech robots en land- en tuinbouwmachines is het van belang dat een product eerst goed wordt behandeld voordat het in gebruik wordt genomen. Er zijn een aantal stappen die dan moeten worden genomen volgens Maas Coating, de specialist in ‘surface solutions’, zoals zij zichzelf noemen.

Voorbehandeling van producten

Een product moet ten eerste moet worden voorbehandeld. Dit kan door gebruik te maken van mechanisch stralen of chemisch stralen. Het proces is erg verschillend en hangt af van de methode die wordt toegepast. Aan de ene kant kan een metaal product worden bestraald met de machine door middel van een werpstraalmachine, terwijl een ander bewerkt wordt in een speciaal daarvoor gemaakte staalcabine. Behalve stralen door middel van de machine kan een metaal product ook op een chemische manier worden voorbehandeld. Er wordt dan een laag toegebracht die bescherming biedt. Er zijn verschillende behandelingen zoals natlakken en poedercoaten die helpen om het product de beste bescherming te geven.

 Sproeien in de speciale sproeitunnel

Een sproeitunnel klinkt wellicht wat onbekend in de oren, maar dit is een speciale ruimte waar producten als staal en aluminium behandeld worden. Dit proces bestaat uit 6 stappen die er allemaal voor zorgen dat de duurzaamheid van het product vooruit gaat. Eén van de eerste stappen is dat het staal of aluminium wordt ontvet. Vervolgens wordt het schoongemaakt waarna er een laag wordt aangebracht. Deze stappen zorgen ervoor dat het materiaal de beste bescherming krijgt en lang meegaat. Behalve deze stappen zijn er nog veel meer behandelingen mogelijk om het beste materiaal te krijgen dat zo lang mogelijk meegaat. Maar zo gaat een product als de I amsterdam letters, dus lang mee.