Aandachtspunten bij het overnemen van een bedrijf

Een eigen bedrijf hebben kan geweldig zijn. Maar eentje helemaal vanuit het niets opbouwen? Dat kan soms moeilijk zijn. Juist daarom kiezen sommige ondernemers ervoor om zelf direct een al bestaand bedrijf over te nemen. Er kunnen daarnaast ook andere redenen zijn om een bedrijf te kopen, zoals het verwerven van een opkomende concurrent of het opbouwen van jouw beleggingsportefeuille. Het gaat in deze gevallen veelal om de acties van reeds grote bestaande bedrijven. 

Wat jouw reden ook is om een bedrijfsovername te doen, het proces van het kopen van een klein bedrijf volgt veelal hetzelfde patroon. We begeleiden jou met dit artikel simpel door dit hele proces. Dit van het vinden en evalueren van het juiste bedrijf, tot het sluiten van de transactie. Zodat je weet wat er min of meer zal plaatsvinden.

Ontvang het juiste professionele advies

Een georganiseerde aanpak helpt jou optimaal bij het vinden en verwerven van het juiste bedrijf. Het raadplegen van de juiste professionele hulp is van onschatbare waarde tijdens het onderhandelings-, taxatie- en aankoopproces. Zorg daarom voor een bekwame advocaat bedrijfsovername en als je er nog niet één hebt, kies dan ook een geschikte accountant voor jouw bedrijf. Je kunt in sommige gevallen ook extra advies over het kopen van een bedrijf via een bedrijfsmakelaar ontvangen.

Doe voldoende onderzoek

Onderzoek de bedrijfssector waarin je geïnteresseerd bent. Houd er rekening mee wanneer het de beste tijd is om de overname in te plannen. Creëer daarnaast een keuzemogelijkheid tussen twee of drie bedrijven.

De eerste bezichtiging en een waardebepaling of taxatie

Wees hierbij zeker behoorlijk discreet, want de eigenaar wil misschien niet dat het personeel weet dat ze het bedrijf gaan verkopen. Wees desondanks wel zeer grondig en noteer absoluut de belangrijkste bevindingen.

Een financiering regelen

De betrokken kredietverstrekkers vereisen over het algemeen de volgende bedrijfsgegevens:

  • Details betreffende de bedrijfs-/omzetgegevens
  • Rekeningen van de afgelopen drie jaar
  • Financiële prognoses. Dit als er geen rekeningen beschikbaar zijn
  • Details van jouw eigen persoonlijke bezittingen en schulden

Er zijn alsmede verschillende mogelijke financieringsbronnen die jij kunt overwegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bankfinanciering, een financiering met behulp van vrienden en familie, of een aandelenfinanciering.

Breng een formeel bod uit

Als je eenmaal hebt besloten dat je met een bedrijfsovername verder wilt gaan, En je tevens een goed idee denkt te hebben van wat het bedrijf waard is, dan is het nu de tijd om over de prijs te onderhandelen. Indien jij jouw allereerste bod per telefoon mocht doet, volg dit hierna dan uiteraard schriftelijk op. Als jouw bod in de buurt komt van waarvoor de verkoper bereid is om het te verkopen, dan zal er nu met jou onderhandeld worden.

Over de business deal onderhandelen

Voordat jij de overname voltooit, kan het de moeite waard zijn om te onderhandelen over een overlap periode. Zo krijg jij de tijd om compleet vertrouwd met het bedrijf te raken. Jouw advocaat moet samen met jou de informatie verifiëren waarop jij jouw aanbod gebaseerd hebt. En als jij een bedrijfspand koopt, dan wil jij hier wellicht ook een onafhankelijk onderzoek en taxatie voor regelen. Dit zelfs als een geldschieter daarvoor al een eigen onderzoek en taxatie op jouw kosten uitvoert.

Voltooi de overname

Zelfs nadat jij een overeenstemming over de prijs en de verkoopvoorwaarden hebt bereikt, kan het zijn dat de deal toch niet doorgaat. Je moet immers aan bepaalde verkoopvoorwaarden voldoen om deze te kunnen voltooien. Je moet onder meer rekening houden met de verificatie van de financiële overzichten, de overdracht van huurovereenkomsten/contracten/licenties/eventuele financiële verplichtingen. Daarnaast moet je evenzo aan de overdracht van een bestaande of een nieuwe btw-registratie denken.

Een bestaand bedrijf overnemen is niet altijd gemakkelijk. Maar met een beetje geduld, duidelijkheid en de juiste professionele adviezen zet je prima stappen in dit proces om uiteindelijk als een echte professional het bedrijf te runnen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *